Normaliter genieten wij jarenlang van onze hormonen. Naarmate wij ouder worden, kunnen wij allerlei klachten ontwikkelen die het gevolg zijn van het verminderen van de productie van verschillende hormonen. Dit komt bij zowel vrouwen als mannen voor, denk hierbij aan de menopauze en andropauze. In onze kliniek wordt uw hormonale balans onderzocht en indien nodig behandeld met behulp van bio-identieke, natuurlijke hormonen.
Met name vrouwen rond de menopauze hebben veel baat bij deze therapie. Overgangsklachten kunnen namelijk een grote impact hebben op het leven van vrouwen. Vaak worden deze symptomen gemakkelijk afgedaan met een ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ antwoord. Die mening delen wij zeker niet. Zulke klachten worden enorm onderschat en er is wel degelijk iets aan te doen.
Dokter Nora Hendriks:
“Mijn professionele mening is dat vrouwen niet hoeven te lijden onder de menopauze. Natuurlijk is het volgen van een gezonde levensstijl, zoals niet roken, minder alcohol drinken, minder suiker eten en regelmatig bewegen, van groot belang. Onze levensverwachting is de laatste decennia gestegen tot een gemiddelde leeftijd van 83 jaar. En als we het geluk hebben om zoveel jaren meer te leven, dan toch het liefst in een goede gezondheid! Vitaal blijven terwijl we ouder worden, dit willen we toch allemaal?!”
Een hormoon is een substantie die in bepaalde cellen in het lichaam wordt geproduceerd, en daarna in de bloedstroom terecht komt en daar een belangrijke boodschapper functie heeft. Een hormoon is dus onmisbaar en heeft heel onterecht een slechte naam.
Wij hopen, door middel van deze site, hormoontherapie uit het kwade daglicht te halen. Je moet ze juist omarmen, als je maar weet hoe en wat je er mee moet en kunt doen.
Een aantal belangrijke hormonen, zoals onder andere cortisol, schildklierhormoon en melatonine, wordt sterk beïnvloed door het oeroude slaap/waak ritme en volgt als het ware een interne biologische klok van ongeveer 24 uur. We noemen dit ook wel het circadiaanse ritme. Inmiddels is uit veel wetenschappelijk onderzoek gebleken hoe belangrijk het is voor onze algemene gezondheid om rekening te houden met deze biologische klok.
De dirigenten van dit ritme vinden we in de hersenen (hypothalamus), op de plek waar ook de geslachtshormonen van bovenaf worden bestuurd. Geslachtshormonen doen eveneens mee in dit ritme, maar creëren alleen bij vrouwen (heel speciaal!) ook een maandcyclus: iedere maand een eisprong en een paar weken later een menstruatie. Om deze processen gladjes te laten verlopen is er een drukke, maar opvallend efficiënte communicatie tussen de verschillende hormonen. Met name de hormonen FSH (follikel stimulerende hormoon, het hormoon dat eitjes laat groeien in de eierstokken) en LH (luteiniserende hormoon, het hormoon dat de innesteling van een bevrucht eitje mogelijk maakt) spelen een grote rol. Deze worden in de hypofyse gemaakt en daarvandaan het lichaam ingestuurd.
Geslachtshormonen zijn hormonen die worden gemaakt in de ovaria (eierstokken), testikels (zaadballen), bijnieren en placenta. Ze bepalen de ontwikkeling en de groei van de geslachtsorganen, het ontwikkelen van een mannelijk of vrouwelijk lichaam en spelen een belangrijke rol bij de voortplanting. De grondstof voor deze hormonen is cholesterol.
Dit is een heel belangrijk hormoon voor vrouwen, maar toch zeker ook voor mannen. Het wordt ‘vrouwelijk hormoon’ genoemd, omdat het voornamelijk wordt geproduceerd in de ovaria (eierstokken) en het een essentiële rol speelt tijdens de ontwikkeling van de vrouwelijke lichamelijke kenmerken en de zwangerschap.
Waarom is dit hormoon ook belangrijk voor mannen, naast het gegeven dat de meeste mannen graag vrouwelijke vormen zien? Oestrogeen is heel belangrijk voor het behoud van een gezond hart en brein, gezonde bloedvaten, botten, longen en darmen. Ook beïnvloedt het ons libido en onze stemming en voorkomt het een rimpelige huid. Deze effecten willen we allemaal wel nastreven!
Iets meer theorie: er zijn 3 verschillende oestrogenen: Estrone (E1) is het zogenaamde slechte oestrogeen. Het wordt voornamelijk geproduceerd in vetcellen en is daardoor dominant aanwezig na de menopauze, als de ovaria (eierstokken) niet functioneel meer zijn. Doordat E1 de werking van E2 (het goede oestrogeen) kan blokkeren kan een teveel van dit hormoon menopauze verschijnselen verergeren. Teveel E1, kan ook vocht vasthouden bevorderen, wat natuurlijk ook vervelend is. Het is ook wat moeilijker afbreekbaar in het lichaam en kan een hoger risico op borstkanker geven. Hier willen we dus zeker niet teveel van!
Estradiol (E2) is het goede oestrogeen en wordt onder andere gemaakt in de ovaria (eierstokken), bijnieren en lever. Het heeft een positief effect op veel processen in het lichaam, is een sterkere anti-oxidant dan vitamine E en C, en wordt vrij gemakkelijk weer afgebroken. Estriol (E3) is heel overvloedig aanwezig en belangrijk tijdens zwangerschap maar is minder krachtig. Wel een zeer veilige vorm van oestrogeen. Om het nog gecompliceerder te maken: van E1 wordt soms in het lichaam E2 gemaakt en vice versa.
Samen met het progesteron zorgt het oestrogeen voor de maandelijkse cyclus. De hypofyse in de hersenen beheerst dit proces door middel van de productie van het FSH (Follikel Stimulerende Hormoon) en het LH (Luteiniserende Hormoon). Deze laatste hormonen worden vaak gemeten ter bepaling van de (post)menopauze.
Zoals hierboven vermeld, heeft progesteron een dynamische interactie met oestrogeen. Ook dit hormoon speelt een grote rol in de zwangerschap, maar het doet nog veel meer. Dit is een onderschat hormoon en er wordt vaak gedacht dat vrouwen die geen baarmoeder meer hebben geen progesteron nodig hebben en dit is een grote vergissing! Bijna dagelijks moet ik aan vrouwen duidelijk maken, dat progesteron een belangrijke bijdrage aan de algemene gezondheid biedt en niet alleen maar de baarmoeder beïnvloedt. Wat doet dit hormoon meer dan alleen maar de cyclus regelen? Veel vrouwen worden blij als ik dit uitleg. Ze herkennen namelijk veel symptomen van een tekort aan dit hormoon bij zichzelf (zie ook hoofdstuk 5). Het voorkomt premenstrueel syndroom (PMS) en het vermindert de abnormale groei van baarmoederslijmvlies en borsten. Met andere woorden: een tekort kan overmatig veel bloedverlies en een iets groter risico op baarmoederkanker en borstkanker geven. Het verbetert de slaap en de stemming, kan angstaanvallen voorkomen en werkt kalmerend. Het zorgt ook voor een betere focus en concentratie. Daarom noem ik het wel eens het “happy hormone”. Minder vocht vasthouden is ook een eigenschap. Nog een reden om “happy” van te worden! Net zoals oestrogeen versterkt het de botten en zorgt het voor minder rimpelvorming van de huid. Vanzelfsprekend zijn dit de effecten van het natuurlijke progesteron, en niet van de synthetische vormen.
Veel vrouwen ervaren symptomen van een relatief progesteron gebrek al vele jaren voor de menopauze. Soms al vanaf hun 35ste jaar! We noemen dit een fase van oestrogeen dominantie.
Dit hormoon wordt geproduceerd bij mannen in de testikels (zaadballen) en bij vrouwen in de ovaria (eierstokken) en de bijnieren. Voor mannen heeft dit hormoon ongeveer dezelfde functies als het oestrogeen bij vrouwen. De kenmerken van een mannelijk lichaam, de baardgroei en de zwaardere stem ontstaan door dit hormoon. Ook heeft het een positieve invloed op de gezondheid van het hart, de botten, het brein en de stemming. Grappig genoeg is bij vrouwen de testosteron spiegel in het bloed meestal 2 tot 5 keer hoger dan die van het oestrogeen. Dus kunnen wij kennelijk ook niet zonder een flinke vleug mannelijk hormoon. Waarom hebben wij ook testosteron nodig? Dit hormoon geeft ons energie, stimuleert het doorzettingsvermogen en zorgt voor spierontwikkeling. Vandaar dat bij sporters hierop wordt getest tijdens dopingcontroles. Voor het geval ze een beetje extra hebben genomen om hun prestaties te verbeteren. Het werkt ook antidepressief en, niet onbelangrijk, het stimuleert ons libido (zin in sex). Hoe ouder we worden, hoe minder testosteron we hebben. Maar ook: hoe meer overgewicht, des te lager is het testosteron. Door grote vetcellen (ja, die kunnen groeien!) wordt namelijk de testosteron omgezet in oestrogeen en dan helaas meestal in Estrone (E1), het slechtere oestrogeen.
In de wirwar van de menopauze (vrouwen) of andropauze (mannen) symptomen krijgen velen het gevoel dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Vermoeidheid, hopeloosheid, angst en depressie zijn vaak het gevolg. In de meeste gevallen is dit goed te behandelen met individueel gedoseerde bio-identieke hormonen. Een professionele begeleiding is hierbij essentieel en is gebaseerd op uw klachten en laboratoriumonderzoeken.
Te weinig oestrogeen
Veel voorkomende symptomen: Opvliegers, nachtzweten, vergeetachtig, depressieve gevoelens, hartkloppingen, concentratieproblemen, pijn bij het vrijen, gewichtstoename, hoofdpijn, slaapproblemen, geen zin in vrijen, osteoporose, ontsteking van blaas en vagina, vaginale droogte, droge huid, droge ogen, hoge bloeddruk, meer beharing boven de mond, meer rimpels boven de mond, verzakkingen in vagina gebied. Andere mogelijke symptomen: Incontinentie, emotioneel, verhoogde bloeddruk, haaruitval, acne, vette huid, pijn in spieren en gewrichten, meer rimpels, verminderde borstomvang, vaker plassen, moeite met gewicht verliezen, dunnere huid, meer last van angsten, een bleek gezicht, hangen van de borsten, optrekkend tandvlees.
Te veel oestrogeen
Pijnlijke borsten, grotere borsten met meer cysten, fibromen in baarmoeder, nerveus en angstig, vocht vasthouden, vermoeidheid, gewichtstoename, heftige pijnlijke bloedingen, slaapproblemen, minder zin in vrijen, PMS, trage schildklier werking, opgeblazen gevoel, depressieve gevoelens, hoofdpijn vooral premenstrueel, emotioneel instabiel.
Te weinig progesteron
Veel voorkomende symptomen: Gezwollen en pijnlijke borsten, onregelmatige menstruaties, veel bloedverlies, gewichtstoename, PMS, snel geïrriteerd, hoofdpijn, gemakkelijk vocht vasthouden, gewrichtspijn, moeilijke concentratie, spierkrampen, depressieve gevoelens, acne, vettere huid, slapeloosheid, haarverlies, stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel. Andere mogelijke symptomen: Geen zin in vrijen, trage schildklier, verlaagd goed cholesterol, osteoporosis, gemakkelijk ontstekingen, fibromen in baarmoeder, pijn tijdens het vrijen, gespannen spieren, snel angstig, moeite met zwanger worden, meer pijn bij endometriose.
Te veel progesteron
Slaperigheid, duizeligheid, beetje depressief, zwelling borsten, meer infecties, groter risico op suikerziekte, opgeblazen gevoel, gevoelige tepels, incontinentie voor urine, constipatie, meer rimpels, vermoeide blik, weinig bloedverlies, krampen tijdens menstruatie, hoofdpijn tijdens menstruatie, meer moeten plassen.
Te weinig testosteron (bij vrouwen)
Vaak voorkomende symptomen: Vermoeidheid, geen zin om te vrijen, hartkloppingen, verwardheid, vergeetachtigheid, spier verzwakking, osteoporose, moeilijk te motiveren, fibromyalgie klachten, vaginale droogte, depressieve gevoelens, droge, dunne huid, allerlei pijnen, minder zelfvertrouwen, incontinentie voor urine, snel angstig, heel emotioneel. Andere mogelijke symptomen: Hypochonder (bang voor ziekte), pijn tijdens het vrijen, opvliegers, snel transpireren, snelle veroudering, minder uithoudingsvermogen, dikkere buik, onderdaniger, rugpijn.
Te veel testosteron (bij vrouwen)
Acne, vettere huid, vet haar, overdreven libido, toename lichaamshaar, agressieve neiging, haaruitval, zwelling van de clitoris, toename omvang taille, vocht vasthouden, slapeloosheid, zwaardere stem.
Te weinig DHEA
Vermoeidheid, spierzwakte, toename gewicht, dikkere buik, sneller ouder worden, weinig zin om te vrijen, droge ogen, verlies van haar (overal), gewrichtspijnen, droge huid, depressie, verminderde afweer, snel geïrriteerd.
Te veel DHEA
Acne, meer gezicht en lichaamshaar, haarverlies op hoofd, slapeloosheid, vette huid, hartritme problemen, hoofdpijn, leverfunctie problemen, angsten problemen met de cyclus, toename spieren, toename omvang taille.
In deze wirwar van symptomen krijgen veel vrouwen het gevoel dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Veel rijtjes van klachten lijken op elkaar, zoals te veel DHEA en te veel testosteron. Dit is op zich geen probleem, want het blijft essentieel om professioneel begeleid te worden tijdens het gebruik van natuurlijke, bio-identieke hormonen. Dus laat dokter Nora Hendriks maar puzzelen.
Een behandeling met vrouwelijke of mannelijke hormonen kan alleen maar succes hebben als deze speciaal voor u op maat gemaakt wordt. Geen mens is immers gelijk.
De behandeling bestaat meestal uit 3 stappen
1. Uitgebreide intake, kennismaking: bespreken klachten, diagnose en bespreking mogelijkheden en behandeling.
2. Bloedonderzoek, of een ander aanvullend laboratorium onderzoek.
3. Uitgebreid vervolgconsult/ bespreking:
uitslag, bevindingen, advies en behandelplan.
Over het algemeen is er daarna in het eerste half jaar tot een jaar van de behandeling regelmatig contact in verband met het individualiseren van de dosering en toedieningswijze. Iedere vrouw is immers ander, met een andere genetica en aanleg.
Uw herhaalrecept kunt u gemakkelijk aanvragen via het formulier op deze site. Uiteraard bent u altijd welkom voor een tussentijds consult of evaluatie bij dokter Nora Hendriks. Zij zal het ook aangeven indien ze u na een paar maanden wil zien of spreken.
In de praktijk merken we dat het grootste gedeelte van de behandelde patiënten al heel snel resultaat voelt. Geen mens is echter gelijk dus ieder behandelplan en ieder resultaat is verschillend.
In het verloop van de pre-menopauze en menopauze worden indien nodig de doseringen aangepast. Indien zowel u als dokter Nora Hendriks tevreden is met het resultaat, is er enkel nog een jaarlijks contactmoment nodig.
Meestal bent u na uw bezoek aan de kliniek onder andere begonnen met het toepassen van bio-identieke hormonen en wellicht het gebruiken van supplementen. Het kan een tijdje duren voor u het effect hiervan ervaart. Ook voor een gezonder leven heeft u tips meegekregen: Hoe gezonder u naast het innemen van uw hormonen en supplementen leeft hoe sneller u resultaat zult voelen.
Het is raadzaam om in ieder geval na 3 tot 6 maanden terug te komen om samen te evalueren hoe het gaat. In de meeste gevallen krijgt u automatisch een datum voor een vervolgconsult per mail tot gestuurd. Indien u het wenst bent u altijd welkom om eerder te komen voor een extra consult, dit kan ook telefonisch.
In de praktijk merken we dat het grootste gedeelte van de behandelde patiënten al heel snel resultaat voelt. Maar uiteraard is ook dit per persoon verschillend, maakt u zich geen zorgen als u het niet direct zo ervaart. In overleg met dokter Hendriks kunnen er aanpassingen in doseringen of toedieningswijze gemaakt worden.
Maakt u zich toch zorgen of heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op via het contact formulier op deze website. Wilt u ons liever telefonisch spreken? Geen probleem, vermeld u dat alstublieft in uw email of uw bericht, dan bellen we u zo snel mogelijk en op een rustig tijdstip terug.
De therapie van dokter Hendriks is gericht op het optimaliseren van de algemene gezondheid waarbij wordt gekeken naar de gehele mens (Functional Medicine) met in dit geval als focus de hormonale klachten. Omdat geen mens gelijk is, worden alle behandelingen en de eventuele hormoonsuppletie ´op maat gemaakt´, dit betekent dat er niet volgens een standaard protocol wordt gewerkt en we dus ook geen standaard prijsindicatie kunnen geven.
Meestal volgt na het eerste uitgebreide consult (45-60 min) een bloedonderzoek en/of ander laboratorium onderzoek waarna de uitslag zal worden besproken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de aanvraag die dokter Hendriks voor u uitschrijft aan de hand van uw klachten en wensen. Ook dit is niet standaard dus kunnen we wederom geen prijsindicatie geven.
De kosten voor een bloedonderzoek in Nederland liggen gemiddeld rond de €80 / €150 en in Spanje helaas een stuk hoger, rond de 175 / €200. Soms is het mogelijk om het bloedonderzoek via uw huisarts te laten doen waardoor de verzekering uw onderzoek vergoedt. U kunt dat zelf met uw huisarts bespreken.
Heeft u nog een recente uitslag? Neemt u die dan mee naar uw consult, dat kan zeker schelen in het vervolgtraject.
Prijzen eerste consult
Consult 45-60 min Nederland, Spanje of via Zoom vanaf € 200,-
Prijzen vervolgtraject
Dit is afhankelijk van de duur van het gesprek maar zeker ook van de complexiteit van de onderzoeken die besproken worden. Hoe complexer de casus hoe meer onderzoek dokter Hendriks achter de schermen voor u doet. Het bespreken van een ingewikkeld laboratorium onderzoek kan bijvoorbeeld veel tijd in beslag nemen en duurder zijn dan het bespreken van een gemiddeld bloedonderzoek. Ook hier is het dus lastig een standaard prijsindicatie te geven.
– Vervolgconsult 30-45 min vanaf € 120,-
– Telefonisch consult vanaf € 65,-
– Jaarlijks telefonisch consult, inclusief herhaal recept vanaf € 75,-
Let wel: bovengenoemde prijzen zijn een indicatie en kunnen worden aangepast indien er meer of minder tijd nodig was voor uw consult.
Herhaal recepten
Dokter Hendriks bekijkt bij iedere aanvraag voor een recept uw dossier heel zorgvuldig, omdat uw situatie altijd anders is dan die van een andere patiënt. Daarna verwerkt haar team de recepten, worden ze verstuurd naar de apotheek en krijgt u een bevestiging met factuur.
Losse aanvraag herhaal recepten (meer tegelijk mogelijk) € 35,-
We adviseren u om zelf contact op te nemen met uw zorgverzekering, een vergoeding is afhankelijk van de verzekeraar en uw aanvullende polis. Een verwijzing van uw huisarts maakt de kans op vergoeding altijd groter. De verzekering vraagt in veel gevallen om een prestatie- of behandelcode, helaas kunnen we die (momenteel) niet op de factuur vermelden.
Dokter Hendriks is huisarts en gespecialiseerd in Functional Medicine, en in Nederland officieel geregistreerd als algemeen arts (zie BIG nr en AGB code op de nota) De door haar toegepaste hormoon therapie (HST of HRT) is echter nog niet bekend genoeg in Nederland, waardoor het nog nergens is ingedeeld en er nog geen behandelcodes bestaan die wij zouden kunnen gebruiken.
LET OP: het is géén alternatieve geneeswijze, het wordt alleen nog niet veel toegepast in Nederland in tegenstelling tot veel andere Europese landen). Kortom: u ontvangt een officiële factuur van een officieel ingeschreven arts, inclusief de registratie nummers met als omschrijving, consult bij overgangsklachten. Hopelijk lukt het u om dit te declareren.
Certificeringen
BIG 890 596 966 01
AGB E.N.M. Hendriks 84028736
AGB Healthy Aging 84057860
KVK 71887792
BIG ES (Col. No) 03-0309517
Blijf op de hoogte