Functionele geneeskunde

“One condition, many causes. One cause; many conditions.”

Wat is Functional Medicine?

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van Functional Medicine, maar deze vrij recent ontstane, wetenschappelijk gefundeerde specialiteit begint steeds meer vorm te krijgen in de medische wereld. Vooral in de Verenigde Staten is hier veel aandacht voor en in diverse landen zijn er al vooruitstrevende verzekeringsinstanties die bepaalde behandelingen vergoeden.

Functional Medicine pakt de onderliggende oorzaken van met name chronische ziekte aan, met behulp van een systeemgerichte benadering en het betrekken van zowel patiënt als behandelaar in een therapeutisch partnerschap. Het is een evolutie in de geneeskunde die beter aansluit bij de zorgbehoeften van de 21e eeuw.

Door de traditionele, ziektegerichte focus van de medische praktijk te verschuiven naar een meer patiëntgerichte benadering, richt functionele geneeskunde zich op de hele persoon, niet alleen op een geïsoleerde reeks symptomen.

Vanzelfsprekend blijft daarnaast de conventionele geneeskunde zeer waardevol, met name voor de acute en urgentere behandelingen. Maar een groot deel van het budget voor gezondheidszorg wordt besteed aan het behandelen van chronische ziekten. En 50% van de volwassen bevolking heeft minstens één chronische aandoening.

Dokter Nora Hendriks past Functional Medicine al enige jaren toe met zeer goede resultaten. Ook de menopauze en andropauze problematiek, één van haar aandachtsgebieden, benadert zij vanuit die specifieke zienswijze.

Wat kunt u verwachten?

Dokter Nora Hendriks neemt altijd ruim de tijd voor haar patiënten, een eerste intake zal dan ook zeker 50 tot 60 minuten duren. Iedere behandeling wordt volledig op maat gemaakt, in overleg met de patiënt. Het is dus lastig aan te geven hoe het traject zal verlopen en hoeveel onderzoeken en consulten er nodig zullen zijn. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw situatie en klachten.

Kosten

De behandelingen van Dokter Nora Hendriks zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten in de Functionele Geneeskunde, waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan de mens als geheel en dus niet alleen klachtgericht. Naast de medische voorgeschiedenis spelen daarbij vele factoren een rol. Leefstijl, genetica, toxische belasting, het functioneren van alle belangrijke systemen in het lichaam, emotioneel trauma en stressmanagement zijn mogelijke aandachtspunten. Omdat geen mens hetzelfde is, is elk behandelprotocol uniek. Dit betekent dat er geen standaard prijsindicatie kan worden gegeven.

De voorgestelde laboratoriumonderzoeken variëren daarom afhankelijk van de klachten. Dit kan bloedonderzoek zijn bij een lokaal laboratorium, maar ook wordt – indien geïndiceerd – gebruik gemaakt van diverse internationale laboratoria voor aanvullend onderzoek naar bijvoorbeeld genetica (DNA) of gespecialiseerd onderzoek in de urine of feces. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de aanvraag die Dr. Hendriks u voorstelt op basis van uw klachten en wensen. Wanneer duidelijk wordt welke onderzoeken gedaan zouden kunnen worden, worden de geschatte kosten uiteraard eerst met u besproken.

Voor de specifieke bloedonderzoeken voor de hormoonhuishouding kunnen we aangeven dat de kosten voor een bloedonderzoek in Nederland gemiddeld rond de € 80/€ 150 liggen en in Spanje helaas een stuk hoger, rond de € 175 – € 200.

Prijzen eerste consult:
Consult 45-60 min vanaf € 200,-.

Nederland (locatie Utrecht), Spanje (locatie Calpe, Costa Blanca) of online (via Zoom)

Prijzen vervolg traject

Dit is afhankelijk van de duur van het gesprek maar zeker ook van de complexiteit van de onderzoeken die besproken worden. Hoe complexer de casus hoe meer onderzoek dokter Hendriks achter de schermen voor u doet.

– Functionele Geneeskunde Vervolg consult 30-45 min € 150 – € 200
– Interpretatie testresultaten (anders dan bloedonderzoek) € 30 – € 65
– Telefonisch consult vanaf € 65
– Jaarlijks telefonisch consult, inclusief herhaal recept € 75

Let wel: bovengenoemde prijzen zijn een indicatie en kunnen worden aangepast indien er meer of minder tijd nodig was voor uw consult.

Herhaal recepten

Dokter Nora Hendriks bekijkt bij iedere aanvraag voor een recept uw dossier heel zorgvuldig, omdat uw situatie altijd anders is dan die van een andere patiënt. Daarna verwerkt haar team de recepten, worden ze verstuurd naar de apotheek en krijgt u een bevestiging met factuur.

– Losse aanvraag herhaal recepten (meer tegelijk mogelijk) € 35,-

Verzekering

We adviseren u om zelf contact op te nemen met uw zorgverzekering, een vergoeding is afhankelijk van de verzekeraar en uw aanvullende polis. Een verwijzing van uw huisarts maakt de kans op vergoeding altijd groter. De verzekering vraagt in veel gevallen om een prestatie- of behandelcode, helaas kunnen we die (momenteel) niet op de factuur vermelden.

Dokter Hendriks is huisarts en gespecialiseerd in Functional Medicine, en in Nederland officieel geregistreerd als algemeen arts (zie BIG nr en AGB code op de nota). De door haar toegepaste therapie is echter nog niet bekend genoeg in Nederland, waardoor het nog nergens is ingedeeld en er nog geen behandelcodes bestaan die wij zouden kunnen gebruiken.

LET OP: het is géén alternatieve geneeswijze, het wordt alleen nog niet veel toegepast in Nederland in tegenstelling tot veel andere Europese landen). Kortom: u ontvangt een officiële factuur van een officieel ingeschreven arts, inclusief de registratie nummers. Hopelijk lukt het u om dit te declareren. Bij ons bent u altijd welkom, u kunt uw behandeling gewoon contant, met uw pinpas of creditcard bij ons betalen.